211 Jharkhand Geography • Forest & Environmental Conservation CAMPA क्या है? What is CAMPA? A. Compensatory Afforestation fund Management and Planning Authority Compensatory Afforestation Fund Management and Planning Authority B. Co-operative Afforestation fund Management and Planning Authority Co-operative Afforestation Fund Management and Planning Authority C. Co-operative Association for Management and Planning Authority Co-operative Association for Management and Planning Authority D. Compensatory Association for Management and Planning Authority Compensatory Association for Management and Planning Authority उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: A Correct Answer: A CAMPA का पूर्ण रूप Compensatory Afforestation Fund Management and Planning Authority. CAMPA stands for Compensatory Afforestation Fund Management and Planning Authority.
212 Jharkhand Economy & Resources • Mineral Resources झारखंड का निम्न में से कौन सा स्थान क्रोमाइट भण्डार के लिए जाना जाता है? Which of the following places in Jharkhand is known for chromite reserves? A. नरवापहाड़ Narwapahar B. तुरामडीह Turamdih C. जोजोहातु Jojohatu D. जादूगोड़ा Jadugoda उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: C Correct Answer: C झारखंड में जोजोहातु स्थान क्रोमाइट भंडार के लिए प्रसिद्ध है। यह स्थान पश्चिमी सिंहभूम जिले में स्थित है। The Jojohatu place in Jharkhand is famous for chromite reserves. This place is located in the West Singhbhum district.
213 Jharkhand Geography • Climate of Jharkhand झारखंड राज्य की जलवायु किस प्रकार की जलवायु है? What type of climate does Jharkhand have? A. शीतोष्ण कटिबंधीय Temperate B. ध्रुवीय Polar C. उष्णकटिबंधीय मानसूनी Tropical Monsoon D. उपरोक्त में से कोई नहीं None of the above उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: C Correct Answer: C झारखंड राज्य की जलवायु उष्णकटिबंधीय मानसूनी प्रकार की है। कर्क रेखा इस राज्य के लगभग बीच से होकर गुजरती है, जिसके कारण यहाँ का मौसम मुख्य रूप से उष्णकटिबंधीय रहता है। The climate of Jharkhand is of the Tropical Monsoon type. The Tropic of Cancer passes approximately through the middle of the state, because of which its weather remains primarily tropical.
214 Jharkhand History • Nagvanshi Dynasty जहांगीर ने हीरे की सही पहचान करने के कारण किस नागवंशी शासक को शाह की पदवी दिया? Which Nagvanshi ruler was given the title "Shah" by Jahangir for correctly identifying a diamond? A. सबल राय Sabal Rai B. राजा दुर्जनशाल Raja Durjanshal C. भीमकर्ण Bhim Karn D. अनन्त राय Anant Rai उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: B Correct Answer: B जहांगीर ने हीरे की सही पहचान करने के कारण नागवंशी शासक राजा दुर्जन शाल को "शाह" की पदवी दी थी। दुर्जन शाल को जहांगीर ने ग्वालियर के किले में 12 वर्षों तक बंदी बनाकर रखा था। Jahangir gave the title of 'Shah' to the Nagvanshi ruler Raja Durjan Shal for correctly identifying a diamond. Durjan Shal was kept imprisoned by Jahangir in the Gwalior Fort for 12 years.
215 Jharkhand History • Tribal Movements & Revolts घटवाल विद्रोह कब हुआ था? When did the Ghatwal Rebellion take place? A. 1767-1777 1767–1777 B. 1770-1771 1770–1771 C. 1769-1805 1769–1805 D. 1772-73 1772–1773 उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: D Correct Answer: D घटवाल विद्रोह 1772–1773 ई. में हुआ था। यह विद्रोह रामगढ़ के राजा मुकुंद सिंह के समर्थन में वहाँ के घटवालों द्वारा अंग्रेजों के खिलाफ किया गया था। The Ghatwal Rebellion took place in 1772–1773 AD. This rebellion was launched against the British by the Ghatwals of Ramgarh in support of their King, Mukund Singh.
216 Jharkhand History • Tribal Movements & Revolts निम्न में से किसका संबंध कोल विद्रोह से है? Who among the following is associated with the Kol Rebellion? A. बुधु भगत Budhu Bhagat B. सिंगराय मानकी Singrai Manki C. सुर्गा मुंडा Surga Munda D. उपरोक्त सभी All of the above उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: D Correct Answer: D कोल विद्रोह (1831-32 ई.) से बुधु भगत, सिंगराय मानकी और सुर्गा मुंडा इन तीनों का संबंध है। Budhu Bhagat, Singrai Manki, and Surga Manki are all associated with the Kol Rebellion (1831-32 AD).
217 Jharkhand History • Tribal Movements & Revolts हजारीबाग में संथाल विद्रोह का नेतृत्व किसने किया था? Who led the Santhal Rebellion in Hazaribagh? A. अर्जुन मांझी Arjun Manjhi B. लुबाई मांझी Lubai Manjhi C. भैरव मांझी Bhairav Manjhi D. उपरोक्त तीनों All three उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: D Correct Answer: D हजारीबाग में 1855-56 के संथाल विद्रोह का नेतृत्व मुख्य रूप से लुबिया मांझी, अर्जुन मांझी, बैस मांझी /भैरव मांझी नेताओं ने किया था। The Santhal Rebellion of 1855-56 in Hazaribagh was chiefly led by leaders Lubia Manjhi, Arjun Manjhi, and Bais Manjhi / Bhairav Manjhi.
218 Jharkhand History • Jharkhand Movement & Political History हुल झारखंड पार्टी का गठन किस वर्ष हुआ? In which year was the Hul Jharkhand Party formed? A. 1950 1950 B. 1965 1965 C. 1967 1967 D. 1968 1968 उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: D Correct Answer: D हुल झारखंड पार्टी का गठन 28 दिसंबर 1968 को हुआ था। इसकी स्थापना जस्टिन रिचर्ड द्वारा की गई थी। इसका गठन झारखंड पार्टी के विभाजन के बाद हुआ था। The Hul Jharkhand Party was formed on December 28, 1968. It was founded by Justin Richard. It was formed after the split of the Jharkhand Party.
219 Jharkhand Polity & Administration • Traditional Tribal Governance मुंडा शासन व्यवस्था में मुंडा का प्रमुख कार्य क्या है? What is the primary duty of the Munda in the Munda governance system? A. लगान वसूलना Collecting revenue B. गांव की विधि व्यवस्था बनाए रखना Maintaining law and order C. गांव के विवादों का निपटारा करना Resolving village disputes D. उपरोक्त सभी All of the above उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: D Correct Answer: D मुंडा शासन व्यवस्था में लगान वसूलना, विधि-व्यवस्था बनाए रखना, विवादों का निपटारा गाँव के आपसी झगड़ों, दीवानी और फौजदारी विवादों को सुलझाना। In the Munda governance system, the primary duties of the Munda include collecting revenue, maintaining law and order, and resolving village disputes, including civil and criminal cases.
220 Jharkhand Polity & Administration • Traditional Tribal Governance पड़हा पंचायत शासन व्यवस्था किस जनजाति की शासन व्यवस्था है? Parha Panchayat governance system belongs to which tribe? A. खड़िया जनजाति Kharia Tribe B. उरांव जनजाति Oraon Tribe C. संथाल जनजाति Santhal Tribe D. मुंडा जनजाति Munda Tribe उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: B Correct Answer: B पड़हा पंचायत शासन व्यवस्था उरांव जनजाति की पारंपरिक शासन व्यवस्था है। यह व्यवस्था मुख्य रूप से दो स्तरों पर काम करती है—ग्राम स्तर और पड़हा (कई गांवों का समूह) स्तर पर। The Parha Panchayat governance system is the traditional governance system of the Oraon tribe. This system mainly functions at two levels—the village level and the Parha (a group of several villages) level.