981 Jharkhand General Knowledge • Jharkhand Prehistory and Archaeological Sites प्रागैतिहासिक मृद्भांड, पत्थर के मनके और कुल्हाड़ी जैसे अवशेष झारखंड के किस स्थान से प्राप्त हुए हैं? From which place in Jharkhand have prehistoric pottery, stone beads and axes been found? A. बोंगरा Bongara B. नामकुम Namkum C. हजारीबाग Hazaribagh D. दुमका Dumka उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: A Correct Answer: A बोंगरा से प्रागैतिहासिक मृद्भांड, पत्थर के मनके तथा कुल्हाड़ी जैसे पुरातात्त्विक अवशेष प्राप्त हुए हैं। Prehistoric pottery, stone beads and axes have been found at Bongara.
982 Jharkhand General Knowledge • Jharkhand Prehistory and Archaeological Sites झारखंड के किस जिले से प्रागैतिहासिक काल का काँसे का प्याला प्राप्त हुआ है? From which district of Jharkhand has a prehistoric bronze bowl been found? A. राँची Ranchi B. लातेहार Latehar C. लोहरदगा Lohardaga D. चतरा Chatra उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: C Correct Answer: C लोहरदगा जिले से प्रागैतिहासिक काल से संबंधित काँसे का प्याला प्राप्त हुआ है। A bronze bowl associated with the prehistoric period has been found in Lohardaga district.
983 Jharkhand General Knowledge • Jharkhand Prehistory and Archaeological Sites चार पहियों वाली पत्थर की बैलगाड़ी का प्राचीन खिलौना झारखंड के किस स्थान से प्राप्त हुआ? From which place in Jharkhand was an ancient stone toy representing a four-wheeled bullock cart found? A. पांकी Panki B. पाण्डु Pandu C. इसको Isko D. बरवाडीह Barwadih उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: B Correct Answer: B चार पहियों वाली पत्थर की बैलगाड़ी का खिलौना पाण्डु से प्राप्त हुआ था। इसे पटना संग्रहालय में सुरक्षित रखा गया। An ancient stone toy depicting a four-wheeled bullock cart was found at Pandu and was preserved in the Patna Museum.
984 Jharkhand General Knowledge • Jharkhand Prehistory and Archaeological Sites झारखंड के किस स्थान से मिट्टी की दीवार, मिट्टी के बर्तन तथा ताँबे के औजारों के पुरातात्त्विक अवशेष प्राप्त हुए हैं? At which place in Jharkhand have archaeological remains of mud walls, pottery and copper implements been found? A. दुमदुमा Dumduma B. इटखोरी Itkhori C. परसा Parsa D. पाण्डु Pandu उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: D Correct Answer: D पाण्डु से मिट्टी की दीवार, मिट्टी के बर्तन और ताँबे के औजारों से संबंधित पुरातात्त्विक अवशेष प्राप्त हुए हैं। Archaeological remains including mud walls, pottery and copper implements have been found at Pandu.
985 Jharkhand General Knowledge • Jharkhand Prehistory and Archaeological Sites हजारीबाग जिले के किस पुरातात्त्विक स्थल से कब्र के भीतर ताँबे के आभूषण और पत्थर के मनके प्राप्त हुए हैं? At which archaeological site in Hazaribagh district were copper ornaments and stone beads found inside a burial? A. दुमदुमा Dumduma B. इसको Isko C. लुपुंगडीह Lupungdih D. सारिदकेल Saridkel उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: C Correct Answer: C हजारीबाग जिले के लुपुंगडीह से कब्र के भीतर ताँबे के आभूषण तथा पत्थर के मनके प्राप्त हुए हैं। Copper ornaments and stone beads were found inside a burial at Lupungdih in Hazaribagh district.
986 Jharkhand General Knowledge • Jharkhand Prehistory and Archaeological Sites राँची जिले के किस स्थान से ताँबे और लोहे के औजारों के साथ बाणों के फलक प्राप्त हुए हैं? At which place in Ranchi district have copper and iron implements along with arrowheads been found? A. काँके Kanke B. नामकुम Namkum C. रातू Ratu D. बुंडू Bundu उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: B Correct Answer: B नामकुम से ताँबे और लोहे के औजारों के साथ बाणों के फलक प्राप्त हुए हैं। Copper and iron implements along with arrowheads have been found at Namkum.
987 Jharkhand General Knowledge • Jharkhand Prehistory and Archaeological Sites झारखंड के किस स्थल से भगवान बुद्ध की भूमिस्पर्श मुद्रा वाली प्रतिमा प्राप्त हुई है? At which site in Jharkhand has an image of Lord Buddha in Bhumisparsha Mudra been found? A. पलामू किला Palamu Fort B. पदमा किला Padma Fort C. आंजन धाम Anjan Dham D. मलूटी Maluti उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: A Correct Answer: A पलामू किला क्षेत्र से भगवान बुद्ध की भूमिस्पर्श मुद्रा वाली प्रतिमा प्राप्त हुई है। An image of Lord Buddha in Bhumisparsha Mudra has been found in the Palamu Fort area.
988 Jharkhand General Knowledge • Jharkhand Prehistory and Archaeological Sites मिट्टी की सुराही में 102 चाँदी के सिक्के झारखंड के किस जिले से प्राप्त हुए हैं? In which district of Jharkhand were 102 silver coins found inside an earthen pitcher? A. हजारीबाग Hazaribagh B. गढ़वा Garhwa C. पश्चिमी सिंहभूम West Singhbhum D. पलामू Palamu उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: D Correct Answer: D पलामू जिले से मिट्टी की सुराही में रखे 102 चाँदी के सिक्के प्राप्त हुए हैं। Palamu district yielded 102 silver coins kept inside an earthen pitcher.
989 Jharkhand General Knowledge • Jharkhand Prehistory and Archaeological Sites पलामू से मिट्टी की सुराही में प्राप्त चाँदी के सिक्कों को पुरातत्वविदों ने किस काल से संबंधित माना है? The silver coins found in an earthen pitcher in Palamu have been assigned by archaeologists to which period? A. कुषाण काल Kushan period B. अकबर काल Akbar period C. औरंगजेब काल Aurangzeb period D. ब्रिटिश काल British period उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: C Correct Answer: C पलामू से प्राप्त इन चाँदी के सिक्कों को औरंगजेब काल से संबंधित माना गया है। The silver coins found in Palamu have been associated with the period of Aurangzeb.
990 Jharkhand General Knowledge • Jharkhand Prehistory and Archaeological Sites झारखंड के किस जिले में पुरातात्त्विक उत्खनन के दौरान एक प्राचीन भूमिगत महल की संरचना मिली है? In which district of Jharkhand was the structure of an ancient underground palace found during archaeological excavation? A. साहेबगंज Sahibganj B. हजारीबाग Hazaribagh C. गढ़वा Garhwa D. गुमला Gumla उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: D Correct Answer: D गुमला जिले में पुरातात्त्विक उत्खनन के दौरान एक प्राचीन भूमिगत महल की संरचना मिली है। An ancient underground palace structure was discovered during archaeological excavation in Gumla district.