1 English Language • Vocabulary Directions: Read the passage given below carefully and choose the most appropriate option for the questions that follow.A decade’s worth of telescope observations of the sun has revealed a startling mystery: Gamma rays, the highest frequency waves of light, radiate from our nearest star seven times more abundantly than expected. Stranger still, despite this extreme excess of gamma rays overall, the narrow bandwidth of frequencies is curiously absent.The surplus light, the gap in the spectrum, and other surprises about the solar gamma-ray signal potentially point to unknown features of the sun’s magnetic field, or more exotic physics. The unexpected signal has emerged in data from the Fermi Gamma-ray Space Telescope. As more Fermi data have accrued, revealing the spectrum of gamma rays coming from the sun in ever-greater detail, the puzzles have only proliferated.Not only is the gamma-ray signal far stronger than a decades-old theory predicts; it also extends to much higher frequencies than predicted, and it inexplicably varies across the face of the sun and throughout the 11-year solar cycle. Then there’s the gap, which researchers call a “dip” - a lack of gamma rays with frequencies around 10 trillion hertz.In the passage, the word “proliferated” most nearly means: Directions: Read the passage given below carefully and choose the most appropriate option for the questions that follow.A decade’s worth of telescope observations of the sun has revealed a startling mystery: Gamma rays, the highest frequency waves of light, radiate from our nearest star seven times more abundantly than expected. Stranger still, despite this extreme excess of gamma rays overall, the narrow bandwidth of frequencies is curiously absent.The surplus light, the gap in the spectrum, and other surprises about the solar gamma-ray signal potentially point to unknown features of the sun’s magnetic field, or more exotic physics. The unexpected signal has emerged in data from the Fermi Gamma-ray Space Telescope. As more Fermi data have accrued, revealing the spectrum of gamma rays coming from the sun in ever-greater detail, the puzzles have only proliferated.Not only is the gamma-ray signal far stronger than a decades-old theory predicts; it also extends to much higher frequencies than predicted, and it inexplicably varies across the face of the sun and throughout the 11-year solar cycle. Then there’s the gap, which researchers call a “dip” - a lack of gamma rays with frequencies around 10 trillion hertz.In the passage, the word “proliferated” most nearly means: A. Diminished gradually Diminished gradually B. Remained constant Remained constant C. Multiplied rapidly Multiplied rapidly D. Simplified systematically Simplified systematically उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: C Correct Answer: C व्याख्या उपलब्ध नहीं है। Proliferated means increased or multiplied rapidly.
2 English Language • Grammar He asked me ________ I had finished my homework. He asked me ________ I had finished my homework. A. that that B. if if C. whether whether D. Both (B) and (C) Both (B) and (C) उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: D Correct Answer: D व्याख्या उपलब्ध नहीं है। Both “if” and “whether” can introduce an indirect yes/no question.
3 English Language • Grammar Of the two sisters, Anjali is the (tallest). Select the correct replacement for the bracketed word. Of the two sisters, Anjali is the (tallest). Select the correct replacement for the bracketed word. A. taller taller B. more tall more tall C. most tall most tall D. No improvement No improvement उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: A Correct Answer: A व्याख्या उपलब्ध नहीं है। Use the comparative form “taller” when comparing two people.
4 English Language • Error Detection Find the erroneous part: “The view among tax experts is that the tax / rates currently are already significantly lower then / those in the pre-GST era. / No error” Find the erroneous part: “The view among tax experts is that the tax / rates currently are already significantly lower then / those in the pre-GST era. / No error” A. (1) (1) B. (3) (3) C. (4) (4) D. (2) (2) उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: D Correct Answer: D व्याख्या उपलब्ध नहीं है। “Then” should be replaced with “than” for comparison.
5 English Language • Idioms and Phrases What is the meaning of the idiom “To bark up the wrong tree”? What is the meaning of the idiom “To bark up the wrong tree”? A. To pursue a mistaken line of thought or course of action To pursue a mistaken line of thought or course of action B. To be afraid of dogs while walking in a forest To be afraid of dogs while walking in a forest C. To shout at someone who is innocent To shout at someone who is innocent D. To plant trees in a crowded city area To plant trees in a crowded city area उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: A Correct Answer: A व्याख्या उपलब्ध नहीं है। The idiom means to follow a mistaken idea or course of action.
6 English Language • Error Detection Find the erroneous part: “It is one thing to pursue violations through legal action / but quite another to lock up people for posts they deem offensive to their political / masters and conjure up justifications for their arrest. / No Error” Find the erroneous part: “It is one thing to pursue violations through legal action / but quite another to lock up people for posts they deem offensive to their political / masters and conjure up justifications for their arrest. / No Error” A. (1) (1) B. (4) (4) C. (2) (2) D. (3) (3) उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: B Correct Answer: B व्याख्या उपलब्ध नहीं है। The sentence is grammatically correct; therefore, “No Error” is the answer.
7 English Language • Phrasal Verbs Due to the heavy storm, the annual sports meet has been (called up). Select the correct replacement. Due to the heavy storm, the annual sports meet has been (called up). Select the correct replacement. A. called out called out B. called off called off C. called for called for D. No improvement No improvement उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: B Correct Answer: B व्याख्या उपलब्ध नहीं है। An event cancelled because of bad weather is “called off”.
8 English Language • Error Detection Find the erroneous part: “Flip loans, which usually have a / maturity of a year, have become much sought after on / Wall Street for the big yields that they pay. / No Error” Find the erroneous part: “Flip loans, which usually have a / maturity of a year, have become much sought after on / Wall Street for the big yields that they pay. / No Error” A. (3) (3) B. (1) (1) C. (2) (2) D. (4) (4) उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: D Correct Answer: D व्याख्या उपलब्ध नहीं है। The sentence is grammatically correct; therefore, “No Error” is the answer.
9 English Language • Question Tags The children haven't finished their lunch yet, (have they not?). Select the correct replacement. The children haven't finished their lunch yet, (have they not?). Select the correct replacement. A. haven't they? haven't they? B. had they? had they? C. have they? have they? D. No improvement No improvement उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: A Correct Answer: A व्याख्या उपलब्ध नहीं है। A negative statement takes a positive question tag: “haven't they?”
10 English Language • Idioms and Phrases What is the meaning of the idiom “Rat race”? What is the meaning of the idiom “Rat race”? A. A hectic struggle for success A hectic struggle for success B. A succession of unfortunate events A succession of unfortunate events C. A series of lies A series of lies D. A large number of deaths in a short period of time A large number of deaths in a short period of time उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: A Correct Answer: A व्याख्या उपलब्ध नहीं है। “Rat race” means a competitive and exhausting struggle for success.