1 English Vocabulary • Vocabulary Directions: Read the passage given below carefully and choose the most appropriate option for the questions that follow.A decade’s worth of telescope observations of the sun has revealed a startling mystery: Gamma rays, the highest frequency waves of light, radiate from our nearest star seven times more abundantly than expected. Stranger still, despite this extreme excess of gamma rays overall, the narrow bandwidth of frequencies is curiously absent.The surplus light, the gap in the spectrum, and other surprises about the solar gamma-ray signal potentially point to unknown features of the sun’s magnetic field, or more exotic physics. The unexpected signal has emerged in data from the Fermi Gamma-ray Space Telescope. As more Fermi data have accrued, revealing the spectrum of gamma rays coming from the sun in ever-greater detail, the puzzles have only proliferated.Not only is the gamma-ray signal far stronger than a decades-old theory predicts; it also extends to much higher frequencies than predicted, and it inexplicably varies across the face of the sun and throughout the 11-year solar cycle. Then there’s the gap, which researchers call a “dip” - a lack of gamma rays with frequencies around 10 trillion hertz.In the passage, the word “proliferated” most nearly means: Directions: Read the passage given below carefully and choose the most appropriate option for the questions that follow.A decade’s worth of telescope observations of the sun has revealed a startling mystery: Gamma rays, the highest frequency waves of light, radiate from our nearest star seven times more abundantly than expected. Stranger still, despite this extreme excess of gamma rays overall, the narrow bandwidth of frequencies is curiously absent.The surplus light, the gap in the spectrum, and other surprises about the solar gamma-ray signal potentially point to unknown features of the sun’s magnetic field, or more exotic physics. The unexpected signal has emerged in data from the Fermi Gamma-ray Space Telescope. As more Fermi data have accrued, revealing the spectrum of gamma rays coming from the sun in ever-greater detail, the puzzles have only proliferated.Not only is the gamma-ray signal far stronger than a decades-old theory predicts; it also extends to much higher frequencies than predicted, and it inexplicably varies across the face of the sun and throughout the 11-year solar cycle. Then there’s the gap, which researchers call a “dip” - a lack of gamma rays with frequencies around 10 trillion hertz.In the passage, the word “proliferated” most nearly means: सेव करें Save सेव्ड Saved A. Diminished gradually Diminished gradually B. Remained constant Remained constant C. Multiplied rapidly Multiplied rapidly D. Simplified systematically Simplified systematically उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: C Correct Answer: C व्याख्या उपलब्ध नहीं है। Proliferated means increased or multiplied rapidly.
2 English Vocabulary • Vocabulary The meaning of the word “ramming” in the sentence, “The PLA often used to even disable the Indian boats by ramming into them with its heavier boats”, is: The meaning of the word “ramming” in the sentence, “The PLA often used to even disable the Indian boats by ramming into them with its heavier boats”, is: सेव करें Save सेव्ड Saved A. To drive or force by heavy blows To drive or force by heavy blows B. To cram or stuff To cram or stuff C. To nudge To nudge D. To retreat To retreat उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: A Correct Answer: A यहाँ “ramming” का अर्थ भारी टक्कर मारकर धक्का देना या बलपूर्वक टकराना है। Here, “ramming” means driving into something or forcing it by heavy blows.
3 English Vocabulary • Idioms and Phrases What is the meaning of the idiom “To bark up the wrong tree”? What is the meaning of the idiom “To bark up the wrong tree”? सेव करें Save सेव्ड Saved A. To pursue a mistaken line of thought or course of action To pursue a mistaken line of thought or course of action B. To be afraid of dogs while walking in a forest To be afraid of dogs while walking in a forest C. To shout at someone who is innocent To shout at someone who is innocent D. To plant trees in a crowded city area To plant trees in a crowded city area उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: A Correct Answer: A व्याख्या उपलब्ध नहीं है। The idiom means to follow a mistaken idea or course of action.
4 English Vocabulary • Phrasal Verbs Due to the heavy storm, the annual sports meet has been (called up). Select the correct replacement. Due to the heavy storm, the annual sports meet has been (called up). Select the correct replacement. सेव करें Save सेव्ड Saved A. called out called out B. called off called off C. called for called for D. No improvement No improvement उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: B Correct Answer: B व्याख्या उपलब्ध नहीं है। An event cancelled because of bad weather is “called off”.
5 English Vocabulary • Idioms and Phrases What is the meaning of the idiom “Rat race”? What is the meaning of the idiom “Rat race”? सेव करें Save सेव्ड Saved A. A hectic struggle for success A hectic struggle for success B. A succession of unfortunate events A succession of unfortunate events C. A series of lies A series of lies D. A large number of deaths in a short period of time A large number of deaths in a short period of time उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: A Correct Answer: A व्याख्या उपलब्ध नहीं है। “Rat race” means a competitive and exhausting struggle for success.
6 English Vocabulary • Spelling Select the incorrectly spelt word. Select the incorrectly spelt word. सेव करें Save सेव्ड Saved A. Transparency Transparency B. Efficient Efficient C. Aspiration Aspiration D. Contrediction Contrediction उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: D Correct Answer: D व्याख्या उपलब्ध नहीं है। The correct spelling is “Contradiction”.
7 English Vocabulary • Spelling Select the incorrectly spelt word. Select the incorrectly spelt word. सेव करें Save सेव्ड Saved A. Inequality Inequality B. Promising Promising C. Declining Declining D. Aspiretion Aspiretion उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: D Correct Answer: D व्याख्या उपलब्ध नहीं है। The correct spelling is “Aspiration”.
8 English Vocabulary • Antonyms Choose the word opposite in meaning to “IMBECILE”. Choose the word opposite in meaning to “IMBECILE”. सेव करें Save सेव्ड Saved A. Wise Wise B. Strong Strong C. Sure Sure D. Stupid Stupid उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: A Correct Answer: A व्याख्या उपलब्ध नहीं है। Imbecile means foolish or stupid; its opposite is wise.
9 English Vocabulary • Synonyms Choose the word closest in meaning to “ADEPT”. Choose the word closest in meaning to “ADEPT”. सेव करें Save सेव्ड Saved A. Fast Fast B. Clever Clever C. Adjust Adjust D. Appreciate Appreciate उत्तर और व्याख्या देखें Show answer and explanation सही उत्तर: B Correct Answer: B व्याख्या उपलब्ध नहीं है। Adept means highly skilled or clever at doing something.